Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

24 Kasım 2017 Cuma

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel Yolla Bulaşan Bir Enfeksiyon Nedir?

Cinsel yolla bulaşan hastalık terimi, bir kişiden diğerine vajinal, anal veya oral seks yoluyla geçen herhangi bir hastalığa işaret etmek için kullanılır. Bir STD, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) veya cinsel hastalık (VD) olarak da adlandırılabilir. Bu, cinsel yolla bulaşan hastalıkların cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaştırılmasının tek yolu olduğu anlamına gelmez. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı olarak, enfeksiyon şu yollarla da iletilebilir:
·         paylaşılan iğneler
·         Emzirme
·         cinsel olmayan cilt-cilt teması
·         Ortak kullanılan yatak takımları veya havlular
TÜRLERI
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon Türleri

Çok sayıda enfeksiyon cinsel yollarla bulaşabilir. Bazı CYBE belirgin semptomlar taşır. Yaygın CYBE belirtileri şunları içerir:
·         döküntüler
·         seks veya idrar sırasında ağrı
·         anormal deşarj
·         yaralar, çarpmalar veya kabarcıklar
Ancak, CYBH'li birçok insan belirtisi göstermez. Bazı STD'ler yıllarca genellikle uyku halindedir. Göre Mayo Clinic , asemptomatik cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile birçok kişi enfekte hiçbir fikrim yok o kadar yaygındır. Bir STD'yi bilmeden bir veya daha fazla ortağa geçebilirler. STD tedavi edilmediği sürece dahili hasar görebilirler.
Göre Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tedavi edilmediği takdirde (CDC), frengi ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar ciddi sonuçlar doğurabilir. Belsoğuksuyu ve klamidya gibi yaygın hastalıklar bile, uzun süre algılanmazsa sorunlara neden olabilir. Tedavi edilmeyen CYBH'lerin potansiyel uzun vadeli sonuçları şunları içerir:
·         kısırlık
·         belirli kanser türleri
·         ciddi, tüm vücut hastalığı
·         ölüm (nadiren)
En yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklar aşağıda açıklanmaktadır.

uçuk

Herpes, herpes simpleks virüsü veya HSV'nin kısa adıdır. İki uç türü vardır, her ikisi de genellikle cinsel yolla bulaşır. HSV-2 öncelikle genital herpes'e neden olur. Geçmişte, HSV-1 esas olarak oral herpese neden oldu. Bununla birlikte, oral seks sırasında bulaşma nedeniyle, HSV-1 artık genital herpes vakalarının çok sayıda neden olur.
Her iki herpes virüsü için en yaygın belirti kabarcık yaralar. Genellikle kabuğunu kırarlar ve birkaç hafta içinde iyileşirler. Genellikle ilk herpes salgını en acı verici. Salgınlar genellikle zamanla daha az ağrılı ve sık olur.
Herpes için tedavi yoktur. Salgınları kontrol altına almaya yardımcı olan ve bir salgın sırasında ağrıyı azaltabilecek ilaçlar mevcuttur. Aynı ilaçlar herpes'i cinsel eşinize bulaştırma olasılığını da düşürebilir. Bununla birlikte, semptomunuz olmadığında bile HSV bulaşabilir.
Herpes yenidoğanlar için çok tehlikeli olabilir. Prospektif annelerin ve hamile kadınların HSV statüsünün farkında olmaları çok önemlidir.

belsoğukluğu

Gonore, yaygın bir bakteriyel STD'dir. Ayrıca "alkış" olarak da bilinir.
Belsoğukluğu olan insanların çoğunda belirtiler görülmez. Varsa belirtiler, cinsel organların etrafında kaşıntı ve sarı-yeşil bir deşarj içerebilir.
CDC'ye göre , tedavi edilmemiş belsoğukluğu şu nedenlere neden olabilir:
·         erken doğum
·         kısırlık
·         Yenidoğanlarda ciddi sağlık sorunları
Belsoğukluğu antibiyotiklerle tedavi edilir.

Klamidya

CDC'ye göre , Birleşik Devletlerde en sık bildirilen bakteriyel STD, klamidyadır.
Klamidya hastalarının çoğunda belirtiler görülmez. Belirtiler varsa, bunlar gonore ile benzerdir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, chlamydia neden olabilir:
·         pelvik inflamatuar hastalık (PID)
·         kısırlık
·         körlük dahil bebek sağlığı sorunları (nadiren)
Chlamydia antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Frengi


Frengi başka bir bakteriyel enfeksiyondur. Erken dönemlerde çoğunlukla fark edilmeyecektir. Başlıca erken belirtiler ağrısız, yuvarlak bir ağrındır (chancre) Bu bir boğaz ağrısından farklıdır.
Frengi belirtilerinin sonraki belirtileri şunları içerir:
·         yorgunluk
·         düşük dereceli ateş
·         isilik
·         kas ağrısı
Tedavi edilmediğinde, geç evre sifiliz şu yollara neden olabilir:
·         periferik sinir hasarı
·         beyin hasarı
·         ölüm
Neyse ki, yeterince erken yakalanırsa, frengine antibiyotiklerle kolayca muamele edilir. Bir yenidoğanda bulunan sifiliz enfeksiyonu ölümcül olabilir. Tüm hamile kadınlar sifiliz için taranmalıdır.

HPV (İnsan Papilloma virüsü)

HPV aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa neden olabilir:
·         Genital siğiller
·         Rahim ağzı kanseri
·         ağız kanseri
·         penis kanseri
·         rektum kanseri
·         vulva kanseri
HPV için herhangi bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, HPV suşlarına neden olan en tehlikeli kansere karşı koruyabilen bir aşı mevcut.
Çoğu HPV enfeksiyonu kanserli olmaz. Aslında, insanların çoğunluğu iki yıl içinde bir HPV enfeksiyonunu temizleyecektir. Bununla birlikte, HPV enfeksiyonu yine de ciddi bir endişe kaynağıdır. Amerikan Kanser Derneği'ne göre , Birleşik Devletler'deki servikal kanser vakalarının üçte ikisine HPV-16 ve HPV-18 neden olur. Bunlar en sık kansere neden olan virüsün iki suşudur.

HIV (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü)


Göre Mayo Clinic , bir kişinin HIV taşıyan ve 10 yıl veya daha uzun süre herhangi bir belirti gösteremez. Bununla birlikte, tedavi edilmediğinde HIV, bağışıklık sisteminizden ödün verebilir ve edinilmiş immün yetmezlik sendromuna (AIDS) neden olabilir.
HIV için tedavi yoktur. Bununla birlikte, mevcut tedavi seçenekleri etkilidir. Erken tedavi gördüğünde, HIV bulaşmış insanlar, HIV olmayan insanlar kadar yaşayabilir. 
Etkili, erken tedavi test gerektirir. CDC 13 ve 64 yaş arası herkes HIV en az bir kez test önerir. HIV açısından yüksek risk altındaki insanlar yılda bir kez test edilmelidir.
HIV testi yaygın olarak mevcuttur. Ücretsiz ve gizli testler tüm büyük şehirlerde ve birçok halk sağlığı kliniklerinde bulunabilir. 

Diğer CYBH'ler

Diğer daha az yaygın olan CYBH şunları içerir:
·         chancroid
·         Lenfogranuloma venereum
·         molluskum contagiosum
·         kasık biti
·         uyuz

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonların Teşhisi

Çoğu STD'ye sadece semptomların varlığı ile tanı konamaz. Bir STD'nizin olup olmadığını ve hangi STD'ye sahip olabileceğinizi belirlemek için testler gerekir.
Günümüzde çoğu STD, bir idrar veya kan testi kullanılarak teşhis edilebilir. Buna ek olarak, virüsleri kontrol etmek için yaralarından sürüntü alınabilir. Üretral ve vajinal svaplar da CYBH tanısı koymak için kullanılabilir.
STD testi yaptırmak için normal doktorunuzun ofisinde veya bir kliniğinizde olabilirsiniz. Ev test kitleri mevcuttur, ancak her zaman güvenilir olmayabilir. Onları dikkatle kullanın ve FDA'nın onaylamış olup olmadığını kontrol edin.
İnternet STD testi de bir seçenektir. Ev kitleri gibi, bu tür testlerin kalitesi değişir.
Bir Pap smear'ın bir STD testi olmadığını bilmek önemlidir. Pap smear, servikste kanser öncesi hücrelerin olup olmadığını kontrol eder. Bazı kadınlar için HPV testi ile kombine edilebilir. Bununla birlikte, negatif bir Pap smear, başka CYB'leriniz olduğu anlamına gelmez. Her STD için ayrı ayrı test edilmeniz gerekir.
TEDAVI

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonların Tedavisi

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için tedavi, hangi Cinsel Yolla Bulaşan Cinsiyete bağlı olarak değişir. Cinsel ilişkinizi sürdürmeden önce hem sizin hem de cinsel eşinizin cinsel yolla bulaşan hastalıklar için başarıyla tedavi edilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde aranızda bir enfeksiyon geçip gidebilirsiniz. 

Bakteriyel CYBH'ler

Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle oldukça kolay tedavi edilebilir. Tüm antibiyotiklerin reçete edildiği gibi alınması önemlidir. Bitirilmeden önce iyi hissetseniz bile onları almaya devam etmelisiniz. Belirtileriniz tedaviyle birlikte gitmezse ya da geri dönerse doktora gitmelisiniz.

Viral STD'ler

Viral enfeksiyonların tedavisi genellikle yoktur. Bununla birlikte, tedavi bu viral enfeksiyonların çoğunda mevcuttur. Tedavi, HIV'in ilerlemesinin durdurulmasında çok etkili olabilir. Herpes salgınlarının sıklığını ve şiddetini azaltmak için ilaçlar da mevcuttur. Ayrıca, antiviral ilaçlar eşinize bir CYBE gönderme riskini azaltabilir.

Diğer CYBH'ler

Bazı CYBH'lere ne virüsler, ne de bakteri neden olur. Bunun yerine diğer küçük organizmalara neden oluyorlar. Bu tür CYBH örneklerine şunlar dahildir:
·         kasık biti
·         uyuz
·         trikomonas
·         hepatit
Bu STD'ler genellikle uygun oral veya topikal ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilebilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonların Önlenmesi
Madde kaçınma, bir STD'ye yakalanmamak için kusursuz bir yoldur. Bununla birlikte, cinsel ilişkiyi daha güvenli hale getirmenin yolları vardır. Düzgün kullanıldığında, prezervatifler CYBH'lere karşı en iyi korumayı sağlar ve kontrasepsiyon sağlama ek fayda sağlar.
Lateks prezervatifleri veya anal ve oral seks için diğer engelleri kullanmak STD riskini azaltabilir. Oral seks sırasında sayısız CİT yayılabilir:
·         belsoğukluğu
·         uçuk
·         HPV
·         frengi
Prezervatifler ve diğer bariyerler genellikle enfeksiyonlu sıvılar yoluyla yayılmış STD'lerin önlenmesinde çok etkilidir. Bununla birlikte, ciltten cilde yayılmış CYBH'lere karşı tamamen koruyamazlar. Engel enfekte cildi kaplamazsa, STD hala partnerinize devredilebilir.
Hapa ve yüzük gibi hormonal temelli doğum kontrol seçenekleri sizi CYBH'lerden korumaz. İntrauterin cihazlar (RİA) da CYBH'leri önlemez.
Yeni bir eşle seks yapmadan önce cinsel geçmişinizi tartışmak önemlidir. Buna ek olarak, ikiniz de cinsel ilişkide bulunmadan önce CYBH'ler için tarama yapılmalıdır. CYBH'ların sıklıkla belirtisi olmadıklarından, test, virüslü olup olmadığınızı öğrenmenin tek yoludur.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların test sonuçlarını tartışırken, eşlerine, hangi STD'lerin test edildiklerini sormak önemlidir. Çoğu kimse, doktorlarının düzenli bakımın parçası olarak STD'ler için onları taradığını varsayıyor. Bununla birlikte, genellikle doğru değildir. İnsanlar, istedikleri STD testlerini istemek zorundadırlar. İdrar testleri veya kan testleri şunlar için kullanılabilir:
·         klamidya
·         belsoğukluğu
·         uçuk
·         HIV
·         frengi
·         trikomonas
·         Düzenli STD taraması cinsel olarak aktif olan herkes için iyi bir fikirdir. Birden fazla ortağı olan veya yeni ortaklar olan kişiler için özellikle önemlidir.
·         Hak Kazanan Kişiler, HPV ve hepatit için aşı olmayı düşünmelidirler. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica