Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

30 Kasım 2017 Perşembe

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir ?

The Sociopath Next Door gibi popüler kitaplar, bir sosyopat fikrini vicdan ve empati kuramayan bir kişi olarak yaygınlaştırdı.
Bununla birlikte, Zihinsel Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı (DSM-5) zihinsel sağlıkdurumunu tanımlamak için "sosyopati" terimini kullanmaz .
Antisosyal kişilik bozukluğusosyopatiye en yakın tanı. Filmler ve televizyon şovları, bu durumu olan kişileri tehlikeli sosyopat olarak sunabilir, ancak antisosyal olan insanlarkişilik bozukluğu normal, üretken yaşamlara yol açabilir.
Bununla birlikte, ilişkilerle, duyguların anlaşıldığı ve iyi kararlar vererek mücadele edebileceklerdir. Bu makalede, bu zihinsel sağlık durumunun belirtilerine ve semptomlarına bakıyoruz.
Bu makalenin içeriği:
·                 Antisosyal kişilik bozukluğu nedir?
·                 Belirti ve bulgular
·                 Sebepler ve risk faktörleri
·                 tedavi
·                 Görünüm
·         Antisosyal kişilik bozukluğu nedir?
Antisosyal kişilik bozukluğu, empati ve manipülatif veya tehlikeli davranış eksikliği ile karakterizedir.
Antisosyal kişilik bozukluğu, empati ve manipülatif veya tehlikeli davranış eksikliği ile karakterizedir.

Kişilik bozuklukları , bir insanın düşünce, his ve davranış biçimini değiştiren bir grup akıl hastalığıdır. Depresyon gibi diğer zihinsel sağlık koşullarına sahip kişiler, kendilerini iyi hissetme veya normal ilişkilere sahip olma özelliklerini zayıflatan belirtilerle karşılaşabilirler.
Buna karşın kişilik bozuklukları, bir kişinin tüm kişiliğini ve çeşitli bağlamlarda kültürel olarak "normal" şekilde işlev görme yeteneklerini etkiler.
Antisosyal kişilik bozukluğu, bir kişinin başkalarının duygu ve ihtiyaçlarını ilgilendiren bir kişilik bozukluğudur. Bu durumdaki insanlar başkalarına zarar verebilir, cezai davranışlarda bulunabilir veya başkalarının ihtiyaçlarını onlara fayda sağladığında göz önüne alabilir.
Herkes bazen başkalarının insanların duygularını görmezden gelir ve çoğu insan manipülatif, bencil ya da zaman zaman beceriksiz olabilir. Antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlar için bu başkalarını göz ardı etmek, ara sıra gözetimden ziyade, durumlarının damgasını taşır.
Antisosyal kişilik bozukluğu Küme B bozuklukları adı verilen kişilik bozukluklarının bir parçasıdır . Bu bozukluklar, ilişkileri kesintiye uğratma eğilimi gösteren ve alışılagelmiş duygusal davranışlarla karakterizedir ve başkaları ile ilgili kararsız kalıplara yol açar.
Diğer Küme B bozuklukları şunları içerir:
·         narsistik kişilik bozukluğu
·         sınırda kişilikbozukluğu
·         Histriyonik kişilik bozukluğu
Çocuklar antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alamazlar. Başkalarının haklarını ve ihtiyaçlarını göz ardı eden bir kalıba sahip çocuklar bir davranış bozukluğu teşhisi konabilir .

Belirti ve bulgular


Bir kişiye, tek bir eylem üzerine antisosyal kişilik bozukluğu teşhisi konamaz. Bağımlılık , travma veya bilişsel engellilik gibi başka bir şey tarafından açıklanan davranışlara da antisosyal kişilik bozukluğu tanısı konmayacaktır.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlar, başkalarıyla nasıl etkileşim kuracağına ilişkin sosyal kuralları takip etmek veya anlamak için mücadele veriyorlar.
Başkalarını, değerli saygı, iyilik ya da haklara sahip varlıklar olarak görmekte başarısız olurlar. Empati hissetmeyebilirler veya suçluluk duymayabilirler.
Bununla birlikte, antisosyal kişilik bozukluğu olan herkes bu duygular üzerinde etkili değildir; başkalarının haklarını ihlal eden tüm insanlar zihinsel sağlık durumuna sahip değildir.
Bir kişi, antisosyal kişilik bozukluğu için polisle etkileşimde bulunulduktan sonra, kronik ilişki problemleri için tedavi arayarak veya bir çocuk veya ortakla olumsuz bir deneyime girdikten sonra değerlendirilebilir.
Antisosyal kişilik bozukluğu için klinik testler bulunmamaktadır. Bunun yerine, teşhis bir kişinin semptomlarına dayanır.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan bir kişiyi teşhis etmek için, birey aşağıdaki belirtileri göstermelidir:
·         başkalarının ihtiyaçlarını dikkate almadan, kendi ihtiyaç ve arzularına dayalı kararlar vermek
·         başkalarının ihtiyaçları, duyguları veya ağrıları yüzünden endişe duymama ve başkalarını incittikten sonra vicdan azabından yoksun olma
·         İlişkilerde başkalarını sömürmek, ilişkileri zorlaştırmak
·         başkalarını kontrol etmek için yalanlar, tahakküm veya yıldırma kullanma
·         kişinin yararına cazibe ya da taçlandırmanın da dahil olduğu manipülatif davranış sergilemek
·         Sahtekâr veya sahtekar davranış sergilemek
·         başkalarının nasıl hissettiğinden endişe etmemek; antisosyal kişilik bozukluğu olan bazı insanlar, başkalarını incitmek gibi sadist davranışlardan hoşlanırlar
·         Öfke veya saldırganlık duygusu, özellikle nispeten küçük sorunlara tepki olarak
·         bir kişinin kurallara uymaması, taahhütlerini bırakması veya gereksiz riskler alması için engellemelerden yoksun olması

Sebepler ve risk faktörleri

Antisosyal kişilik bozukluğunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik, çevresel ve kültürel faktörler gelişiminde rol oynayabilir.
Çocukluk travmasına maruz kalan, ebeveynleri kişilik bozukluğu çeken veya ebeveynleri alkol bağımlılığı çeken insanlar, antisosyal kişilik bozukluğu geliştirmeye karşı daha savunmasız görünmektedir. Ayrıca kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir .

tedavi

Antisosyal kişilik bozukluğu olan bir kişi, bir mahkeme onlara böyle bir emir çıkardığında veya hapis cezası veya önemli bir ilişkinin kaybı gibi ciddi sonuçlar doğurduğu zaman tedavi arayabilir.
Antisosyal kişilik bozukluğu olan çoğu kişiyeasla teşhis konulmaz ve tedavi uygulanmaz.
Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi, bir kişinin yıkıcı düşünce kalıplarını, davranışlarını ve başkaları ile ilişki kurma yollarını araştırmasına odaklanmaktadır. Bu genellikle psikoterapiyi içerir.
Terapi antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilere başkalarının duygularını anlamaya yardımcı olmaya odaklanmaktadır. Bir terapist saldırganlıkla başa çıkmanın daha iyi yollarını bulmak veya saldırgan veya manipülatif davranışın zararlı olabileceğini anlamak için biriyle çalışabilir.
Antisosyal kişilik bozukluğu için özel olarak tasarlanmış herhangi bir ilaç yoktur. Bununla birlikte, depresyon, kaygı veya madde kötüye kullanımı gibi ek semptomlar ilaçla azaltılabilir ve psikoterapiyi daha etkili hale getirebilir.

Antisosyal kişilik bozukluğu için herhangi bir tedavi yoktur, ancak tedavi bir kişinin semptomlarını kontrol etmesine yardımcı olabilir.
Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisinin etkililiği konusunda sınırlı araştırma vardır ve bir kişi için işe yarayan şey başka bir kişi için çalışmayabilir.
Tedavi sırasında, antisosyal kişilik bozukluğu olan bir kişi kendi duygularını ve dürtülerini yönetmeyi öğrenir ve kültürel olarak uygun davranışları benimser. Bu zorlu olabilir, çünkü çoğu insanın kabul ettiği gibi, sevdiklerinin acısını önemsemek gibi davranışları öğrenmelidirler.
Bakıcı bir terapistle olan ortaklık ve anlamlı davranış değişikliği yapma taahhüdü, tedavinin başarı oranını artırabilir.
Antisosyal kişilik bozukluğu henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Birçoğu asla kimseye zarar vermese de, bu durumu taşıyanlar genellikle seri katiller veya suçlular olarak suçlanmaktadır.
Araştırma devam ederken, doktorlar bu zorlu zihinsel sağlık durumunu daha iyi anlayabilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica